Over Bruegel

In 2019 is Bruegel 450 jaar geleden overleden, een feestelijk jaargetijde! Zowel het landschap als de bewoners van het Pajottenland waren voor Bruegel een ware inspiratiebron. Daarom overspoelen we het Pajottenland en de Zennevallei volgend jaar met Bruegelactiviteiten. Geen paniek, je hoeft geen fan te zijn van Bruegel om van de feestelijkheden te genieten. Fietstochten, banketten, tentoonstellingen, kunstwandelingen, theaterstukken, lezingen, muzikale verrijkingen en vele andere activiteiten zullen ons volgend jaar meevoeren in de tijd van Bruegel.

Als we het over Bruegel hebben, zijn er steeds 3 vragen die terugkeren…

  1. Waarom is 2019 het Bruegeljaar? Bruegel is in 2019 450 jaar overleden. En na al die jaren spreken we nog altijd over hem… Hoogtijd dus om hem eens in de bloemetjes te zetten! Het Bruegeljaar kadert in een groter project van Toerisme Vlaanderen. Drie jaar lang worden de Vlaamse Meesters bewonderd om hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. 2018 is het jaar van Rubens (door de heropening van het Museum van de Schone Kunsten), 2019 is het jaar van Bruegel (omwille van zijn reeds vernoemd jaargetijde) en 2020 is het jaar Van Eyck (door de restauratie van het Lam Gods).
  2. Wat heeft Bruegel met het Pajottenland te maken? Bruegel zakte, zeker op het einde van zijn leven, af naar het Pajottenland om inspiratie op te doen. Verschillende Pajotse landschappen zijn verwerkt in zijn tekeningen en schilderijen. Ook de kapel van Sint-Anna-Pede en de molen van Sint-Gertrudis-Pede, in de volksmond eveneens bekend als de Pedemolen, zijn vereeuwigd op zijn schilderijen. Daarnaast zijn er nog verschillende andere Pajotse gebouwen waarvan betwist wordt of ze op Bruegel zijn werken terug te vinden zijn of niet. Menig Pajotter zal je ook kunnen vertellen hoe Bruegel verweven zit in ons DNA: het bier en de feestelijkheden maken nog steeds fervent deel uit van onze regio. Je ziet linken genoeg om te kunnen zeggen: “Bruegel is van ons!”
  3. Is Bruegel geen saaie piet? Sommigen durven wel al eens te zeggen: “Is Bruegel geen oude, versufte man? Moeten we na al die jaren nog altijd over hem bezig zijn?” Dan kunnen we alleen maar het tegendeel beargumenteren. Bruegel is een raadselachtig en mysterieus figuur! Hij was gefascineerd door de mensheid, de natuur en humor. Zijn werken zijn soms luguber, soms vrolijk. Over Bruegel kan je blijven praten! En als je dat niet wil, geen nood… je hoeft geen fan te zijn om van de Pajotse Bruegel-feestelijkheden te genieten!
 
Bekijk het programmaboekje ‘Bruegel 2019‘ online.