Uit Bruegel gegrepen: objecten van bij ons - Halle

Er wordt heel wat afgedronken op Bruegels schilderijen. Mannen drinkend uit grote kruiken zijn alomtegenwoordig. De vrouwen lijken nog over wat fatsoen te beschikken en drinken uit aarden bekers. Weet jij waarom de figuren nooit uit een glas drinken? In de archeologische tentoonstelling Uit Bruegel gegrepen. Objecten van bij ons krijg je een antwoord op deze en vele andere vragen. Niet toevallig ligt de oplossing steeds ingebed in onze Pajotse cultuur.

De tentoonstelling brengt de gebruiksvoorwerpen op de schilderijen ‘De Boerenbruiloft’ (1566–1567) en ‘De triomf van de dood’ (1562) tot leven door op zoek te gaan naar hun archeologisch equivalent. Samen met de bezoeker gaan we op zoek naar de oorsprong van de voorwerpen en naar hun betekenis op de schilderijen. Door de kunstwerken tastbaar te maken word je meegenomen in de 16e-eeuwse cultuur die wordt verbeeld in zijn schilderijen. Op het einde van je bezoek zal blijken dat deze op het eerste zicht zeer tegenstrijdige schilderijen uiteindelijk dezelfde boodschap in zich dragen.

Het archeologische ensemble wordt gevormd door stukken uit de lokale collecties van ‘den AST’ Halle, het archeologisch museum van de abdij van Affligem, het Kasteel van Gaasbeek en van het onroerend erfgoeddepot van de provincie Vlaams-Brabant.

De tentoonstelling doorkruist het Pajottenland gedurende het Bruegeljaar en houdt achtereenvolgens halt in Roosdaal, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Affligem.

Wanneer

11/10/2019 - 24/11/2019

Openingsuren

De openingsuren zijn afhankelijk van de locatie.

Locatie

Den AST
Meiboom 16, 1500 Halle

Reserveren

8 april – 9 juni 2019 : Dilbeek, CC Westrand
16 juni – 15 augustus 2019 : Sint-Pieters-Leeuw, Domein Groenenberg, paviljoentje
30 augustus – 4 oktober 2019 : Roosdaal, cc het Koetshuis
11 oktober – 24 november 2019 : Halle, Den Ast
1 december 2019 – 19 januari 2020 : Affligem

Prijzen

De infofolder is gratis.

Toegankelijkheid

Kindvriendelijk

Organisatie

Organisator Intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst Pajottenland Zennevallei

Meer Info

http://www.uitbruegelgegrepen.be
76

Andere activiteiten