Feast of Fools. Bruegel herontdekt

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.

Bruegel, het grote misverstand

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, en George Grosz.

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eeneman werd aan een reeks kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deelnemende kunstenaars zijn Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Daniel Buren, Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Sam Samiee, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Verheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme en Gosie Vervloessem. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West. Ook Studio Job creëert voor deze expo een nieuwe sculptuur die verwijst naar de papkom die te zien is op verschillende van Bruegels taferelen.

Bruegel, wereldwijd

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelen een video-installatie met Virtual Reality-brillen, die een interactief en immersief contrapunt vormt bij het tentoonstellingstraject. Rimini Protokoll focust op ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21e eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. De bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria, waar migranten tomaten, paprika’s, komkommers en courgettes oogsten, als slaven van de 21e eeuw. 

Enkele kunstwerken zullen te zien zijn in Museumtuin en Park van Gaasbeek van het Agentschap voor Natuur en Bos.

De tentoonstelling ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ steunt.

© Foto: James Ensor, Skelet arresteert maskers (1891)

Wanneer

07/04/2019 - 28/07/2019

Openingsuren

Dagelijks van 10 u. tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.)

Maandag gesloten

Open op feestdagen

Locatie

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Reserveren

Reserveren kan via:
T. 00 32 (0)2 531 01 30
www.kasteelvangaasbeek.be
bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be

Prijzen

Feast of Fools-ticket: € 15 (incl. kunst in Museumtuin)

Reductietarief en groepen: € 14 p.p.

– 18 jaar: € 2

– 7 jaar: gratis

Tickets bestellen

Gids

Individuele bezoekers kunnen gebruik maken van een gratis audiogids.

Bezoek met gids reserveren kan door min. 2 weken op voorhand een e-mail te sturen naar bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be. Gegidste rondleidingen zijn mogelijk in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans of Italiaans.

Toegankelijkheid

Kindvriendelijk

Doelgroep
Enkel de gelijkvloerse verdieping is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het Kasteel van Gaasbeek voorziet voor deze expo een aanbod op maat van families en kinderen. Alle informatie hieromtrent is binnenkort te vinden op www.feastoffools.be

Parking
Met de wagen
Vanuit Gent, Antwerpen, Brussel: grote Brusselse ring, afrit 15 a, richting Vlezenbeek
GPS 50° 48' 0.1476" N, 4° 12' 8.1972" E (Kasteelstraat 38)

Van aan de parking – die meer dan voldoende plaats voorziet voor auto’s, bussen en fietsen – is het nog tien minuten wandelen door het park tot aan het kasteel.

Openbaar vervoer
Met de lijnbus
Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek.
Met de metro
Vanuit Brussel, Lijn 5 tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte Kasteel van Gaasbeek
Met Blue-Bike en Villo
Combineer je treintrip in Brussel-Zuid of Halle met Blue-Bike. Of combineer je metrotrip met Villo.

Organisatie

Organisator Kasteel van Gaasbeek Contactpersoon Nancy Verhulst

Meer Info

http://www.kasteelvangaasbeek.be
http://www.feastoffools.be

Tags

discover, erfgoed, lennik, topper

Categorie

Cultuur
76

Andere activiteiten