'De Lente' in de Museumtuin

Aansluitend op de Bruegelexpo Feast of Fools in het Kasteel van Gaasbeek, beleef je in de Museumtuin van Gaasbeek het ontluiken van een tuin, verwijzend naar de lente, in de volksmond nog steeds “den uytcomen” genoemd. Via een rondleiding in de tuin maak je kennis met de voorbereidingen in het voorjaar: zaaien en planten, teeltplan, vruchtwisseling, werktuigen en werkmethoden.

Je maakt kennis met “De Lente” in het land van Breugel, een schets uit de prentenreeks over de seizoenen. De traditionele seizoensactiviteiten worden er gesymboliseerd door tuinieren (maart) en schaapscheren (april). Lentefeesten op de achtergrond verwijzen naar de maand mei.

De ontdekking van vele kleine details biedt verschillende aanknopingspunten met de activiteiten in de Museumtuin. Bruegel zag zijn werken dan ook als “conversation pieces”, waarmee hij de toeschouwers tot levendige discussies aanzet.

“De Lente” wordt hedendaags geïnterpreteerd tijdens een rondleiding door de tuin. Daarnaast ontdek je hedendaagse kunst die behoort tot de expo Feast of Fools.

De gidsen gaan de conversatie met je aan over de lentetuin toen en nu. Een interactieve rondleiding dus, waarbij de bezoekers aan de hand van een prent een wandeling maken door verschillende thema’s, waaronder het bijna ongerepte Bruegeliaanse landschap.

Wanneer

01/05/2019 - 30/09/2019

Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 18 uur. Maandag is de tuin gesloten (behalve op feestdagen).

Locatie

Museumtuin Gaasbeek
Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek

Prijzen

Een ticket voor de Museumtuin is inbegrepen bij de toegangsprijs van de Expo Feast of Fools in het Kasteel van Gaasbeek.

De vaste Bruegelrondleidingen zijn vrij toegankelijk. Een aparte rondleiding op maat van je groep kost € 60.

Een afzonderlijk bezoek aan de Museumtuin kost € 5 (€ 4 reductie, kinderen gratis). Voor meer details: www.museumtuingaasbeek.be.

Gids

Geleide bezoeken op aanvraag mogelijk via www.museumtuingaasbeek.be. 

Individuele bezoekers kunnen aansluiten bij een vaste Bruegelrondleiding op donderdagnamiddag om 14u (11/04 tot 27/06) of op zaterdagnamiddag om 14u (06/04 tot 27/07).

Toegankelijkheid

Rolstoelvriendelijk

Parking
Met de wagen: Vanuit Gent, Antwerpen, Brussel: grote Brusselse ring, afrit 15a Lennik/Erasmus, richting Vlezenbeek. GPS coördinaten: Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek (tegenover domein Gaasbeek).
Ruime en gratis parking in de Kasteelstraat, naast het domein van Gaasbeek.

Openbaar vervoer
Met de lijnbus: Vanuit Brussel-Zuid, lijn 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte 'Kasteel van Gaasbeek'.
Met de metro: Vanuit Brussel, Lijn 1 B tot eindhalte Erasmus, overstappen op lijnbus 142 (Gaasbeek-Leerbeek), halte 'Kasteel van Gaasbeek'.
Met de fiets: Fietsenstalling op de parking in de Kasteelstraat.

Organisatie

Organisator Agentschap Natuur en Bos

Meer Info

http://www.museumtuingaasbeek.be
76

Andere activiteiten