De Blik van Bruegel, reconstructie van het landschap

In Dilbeek bij Brussel kan je in 2019 een éénmalig uniek evenement meemaken. Het zal dan 450 jaar geleden zijn dat Pieter Bruegel de Oude stierf. Deze wereldberoemde schilder woonde in Brussel en kwam naar het Pajottenland om te schilderen. De tentoonstelling met interventies van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers katapulteert Bruegel naar de 21ste eeuw en kijkt naar het landschap met de blik van Bruegel.

Een select groepje internationaal gerenommeerde fotografen, kunstenaars, ontwerpers en auteurs interveniëren op het parcours : Guillaume Bijl, Josse De Pauw, Erik Dhont, Filip Dujardin, Futurefarmers (VS), Gijs Van Vaerenbergh, Landinzicht, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Bas Princen (NL), Rotor, Georges Rousse (FR), Bas Smets, Koen van den Broek en Lois Weinberger (AT).

Het wandelparcours (7km) vertrekt en eindigt aan twee gebouwen die nog door Bruegel geschilderd zijn: de kerk van Sint-Anna-Pede, te zien op Bruegels ‘De parabel van de blinden’ en de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, te zien op ‘De ekster op de galg’. De wandeling start bij het bijzondere bezoekerspaviljoen, een ontwerp van Rotor, een Brussels collectief met interesse voor materiaalstromen. In het paviljoen vindt de bezoeker informatie over wandel- en bezoekmogelijkheden.

– Sint-Annakerk, Herdebeekstraat 176, 1701 Itterbeek (Dilbeek): bezoekerspaviljoen, sanitair
– Pedemolen, Lostraat 84, 1703 Schepdaal (Dilbeek)

De openluchttentoonstelling 'De Blik van Bruegel, een reconstructie van het landschap' kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die ‘De Blik van Bruegel, een reconstructie van het landschap’ steunt.

Wanneer

07/04/2019 - 31/10/2019

Openingsuren

Tentoonstelling in open lucht. Van 7 april tot 31 oktober 2019.

Het parcours is op ieder moment vrij te bezoeken.
De openingsuren van het bezoekerspaviljoen kan u terug vinden op www.blikvanbruegel.be

 

Locatie

Kapel Sint-Anna-Pede
Herdebeekstraat, 1701 Dilbeek

Reserveren

Geleide bezoeken kunnen mits reservatie (liefst minstens 3 weken op voorhand) geboekt worden op gewenste datum en uur. Een gevarieerd aanbod van evenementen geeft de gelegenheid om zich te verdiepen in de figuur Bruegel of een bezoek te koppelen aan een extra activiteit: avondrondleidingen, bedrijfsevents, lezingen, themawandelingen met lokale gidsen, verblijfsarrangementen met lokale hotels en horeca. Contact voor groepen, begeleide bezoeken en arrangementen via...

Toerisme Pajottenland & Zennevallei
Grote markt 1, bus 1, 1500 Halle
Tel: +32 (0)2 365 98 50
info@toerisme-pajottenland.be
www.toerisme-pajottenland.be

Prijzen

Parcours gratis toegankelijk
Bezoekersgids met kaart ca. €10
Catalogus ca. €30

Gids

De handige bezoekersgids in pocketformaat geeft alle informatie om het parcours zelfstandig te bezoeken. Een audiotour is beschikbaar met tekst van theatermaker, acteur en auteur Josse De Pauw, afkomstig uit het Pajottenland en met een hart voor de stad. Een catalogus biedt de bezoeker inhoudelijke verdieping door een historisch en actueel verhaal te brengen van het geconstrueerde landschap, van het verhalende landschap (Bruegel als commentator van zijn tijd), het verstedelijkte landschap en het productief landschap. U kan er ook voor kiezen om een professionele gids te reserveren om uw bezoek te begeleiden.

Audio > NL/FR – Bezoekersgids > NL/FR/EN – Catalogus NL/EN – gidsenpool talen op aanvraag.

Toegankelijkheid

Rolstoelvriendelijk

Kindvriendelijk

Doelgroep
Beleef een mooie dag in de natuur, gecombineerd met een kunstenparcours met verrassende ontwerpen, gastvrijheid, lekker eten en recreatiemogelijkheden. In de nabijheid zijn er goede restaurants en brasseries voor een hapje en een drankje. Waar nodig is het parcours opgesplitst zodat het ook toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Twee routes van 3km, afzonderlijk of gecombineerd te wandelen. De ene route zal steeds toegankelijk zijn en bevindt zich op verharde wegen. Het andere zal enkel toegankelijk zijn bij mooi weer omdat deze ook onverharde wegen omvat.

Parking
Met de auto Brusselse Ring, afrit 14 (Anderlecht-Noord, richting Itterbeek); E40, afrit 20 Ternat, via Sint-Martens Bodegem. Beperkte parkeerplaatsen op de sites voorzien, gebruik van alternatieve vervoersmiddelen (fiets, openbaar vervoer, te voet) geniet de voorkeur. Parking is mogelijk te Sint-Martens-Bodegem. Touring cars Parking voor bussen voorzien in de Herdebeekstraat, 1701 Itterbeek.

Openbaar vervoer
Rechtstreekse bus De Lijn 118 van Brussel Zuid tot Sint-Anna-Pede (ca. 30 min). Openbaar Vervoer Metro 5 van Brussel naar Anderlecht (Sint-Guido), aansluiting bus De Lijn 118. Taxi 15 min. van Brussel Centrum tot Sint-Anna-Pede, 30 min. van Brussels Airport tot Sint-Anna-Pede.

Zeer goede verbinding voor wandelaars en fietsers
Fietstrip van 30 min. van het centrum van Brussel tot Sint-Anna-Pede.
Recreatieve fietsroutes die aan Sint-Annakerk voorbijkomen zijn:
– Dilbeek fietsroute (29 km, start aan het stadhuis van Dilbeek);
– Bruegel fietsroute (20 km via Dilbeeks grondgebied; totaal 45 km, via het Kasteel van Gaasbeek);
– Dilbeek Vier Elementenroute (27 km, start aan de Pedemolen);
– Fietsknooppunt 20 (Vlezenbeek) tot fietsknooppunt 46 (Dilbeek Centrum) loopt door Itterbeek;
– Bruegel mountainbikeroute (Rood circuit: 25 km – en groen circuit: 20 km).

– Wandelknooppunt 722 ligt aan Sint-Annakerk, wandelknooppunt 724 ligt aan de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede.

Organisatie

Contactpersoon Bruegel@dilbeek.be

Meer Info

http://www.deblikvanbruegel.be
76

Andere activiteiten